Sivut

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Aspergerin oireyhtymä

Aattelin nyt tähän linkittää pari sivua, mistä löytää tietoa kyseisestä asiasta, kun se meillä aika ajankohtainen ja siitä paljon nyt täälläkin kirjotan. Ja monet on kysynyt miksi Topilla tätä epäillään, niin laittelen tähän "oireita" mitkä sopii Topiin.

Tietoa:
Wikipedia
Autismi- ja Aspergerliitto

Topin "oireet":

  1. motorinen kömpelyys
  2. taipumus pysytellä sivussa muiden lasten leikeistä ja oman rauhan kaipuu
  3. haluttomuus jättää aloitettua tekemistä kesken
  4. vaikeus sopeutua muutoksiin
  5. intensiivinen uppoutuminen omaan tekemiseen
  6. ruokailuun liittyvät erikoiset mieltymykset
  7. katsekontaktin puuttuminen eli se, ettei katse viivy kauaa puhekumppanissa eikä varsinkaan hänen silmissään
1. Topihan on erittäin kömpelö liikkuessaan, Tonia hienosti anto esimerkin ketä/mitä Topi muistuttaa liikkuessa: Uuno Turhapuro. Topilla on hyvin erikoinen saksiote, vaikka leikkaamisen jäljessä ei ole valittamista.
2. Topilla on ihan muutama kaveri päiväkodissa jonka kanssa leikki mutta sisällä mieluiten hakeutuu omiin leikkeihinsä.
3. Oikeestaan tähän voi sisällyttää myös 5. kohdan, Topi kun on omassa touhussaan, johon yleisesti ottaen paneutuu hyvin intensiivisesti ja keskittyneesti (Eli ei tod. ole AD/HD), ja jos menet ja keskeytät sen, niin raivarilta et voi välttyä. Ja esim. päiväkodilla Topin siirtymät ulos ja takaisin sisälle on aina hankalia, koska edellinen toiminto pitää keskeyttää.
4. Jos Topin päivään tulee jotain outoa ja uuttaa, niin se reagoi välittömästi, ja koko loppu päivä on äärimmäisen hankala olla Topin kanssa. Otan nyt eimerkiksi syysloma viikon, jolloin lapset oli eri päiväkodissa, sehän oli siis valtava muutos Topille, ja se näkyi päiväkodissa riehumalla ja taistelemalla, ja koko syyslomaviikon Topi oli pirun hankala illat kotonakin.
6. Jos Topilta kysyttäs mitä se haluu syödä, vastaus on helppo makkaraa tai nakkeja, muussi käy kyyti pojaks toisinaan, ja jos on esim. nakki/makkara keittoa, Topi löytää keitostaan jokaisen makkaran palasen, ja muut jää syömättä. Herkkujahan Topi kyllä syö kaikenlaisia, niissä ei ole ongelmia.
7. Topihan ei siis katso ihmistä silmiin kun puhuu jollekkin, ja välillä kun "kurin palautuksen" yhteydessä käännän pojan pään itseeni ja yritän puhua suoraa, niin että Topi katsoisi silmiin, niin siinäkin kääntää katsettaan pois.

Nää nyt on ainakin asiat mitä itse olen Topissa huomannut, katsotaan nyt sitten mitä mieltä ovat psykologi (en vielä ole varannut aikaa), fyssari ja toimintaterapeutti. Mä itekkin mietin jossain vaiheessa että miksi mä edes haluan sen diagnoosin mihin sitä tarvitaan, kun esim. AD/HD:n saa lääkityksen, mutta aspergeriin ei. No vastaus löytykin mulle tuolta liiton sivuilta, jotta tulevaisuudessa kaikki kouluissa yms. ymmärtää että: "Aspergerin oireyhtymä ei ole psyykkinen sairaus eikä kasvatuksen tulosta."

Mulle itselleni tän asiankäsitteleminen on jokseenkin hankala, kun sitä syyttää kaikesta huolimatta itseensä, olenko ehkä omilla teoillani vaikuttanut tähän. Onneksi mä saan todella läheltä vertaistukea, ja en ilman sitä tukea ehkä osaisi edes ajatella koko asiaa ja sulkisin silmäni siltä. Ja saan kovasti ohjeita kuinka edetä tässä asiassa.

Nyt muuten Topin tilannetta on tuolla päiväkoti- ja kouluyhteisössä viety eteen päin. Erityislastentarhaopettaja, on vienyt sen tietoon ylemmälle taholle, jotta kun Topi ensi syksynä lähtee eskariin niin se huomioidaan heti myös koululla, ja pääsee luultavammin johonkin pienempään ryhmään jossa sen erityistarpeet pystytään ottamaan paremmin huomioon ja opettjana toimii ihmisiä jotka on koulutettu toimimaan erityislasten kanssa, ja näin Topinkin on huomattavasti helpompi olla.

Nyt on sit taas Topista hieman textiä, mut on vaan niin sydäntä painava asia että saa sitä vähän ulos ja ei nyt enää jokaisen tarvitse kysellä mikä on asperger ja miten se Topissa näkyy, koska en jaksa jokaiselle sitä selvittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti